Čtyři superpotraviny, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku
Superpotraviny je označení pro potraviny budoucnosti, které jsou výjimečné tím, že obsahují spoustu vitamínů, minerálních a stopových prvků, enzymů, aminokyselin, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Jsou tak daleko účinnější než řada výživových doplňků a ve vašem jídelníčku by proto rozhodně chybět neměly.
GOJI (kustovnice čínská)
Goji, které pochází z Himalájí, je považováno za jednu z nejzdravějších potravin na světě. Tyto malé červené bobule, které vypadají jako rozinky, byly využívány v čínské medicíně již před 2000 lety. Pokud toužíte po dlouhověkosti, vitalitě a zdroji energie, je pro vás goji tou správnou volbou.
Vlastnosti:
Goji obsahuje bílkoviny, které nejsou pro ovoce běžné. Tím, že goji můžete jíst syrové, získáte tyto bílkoviny neporušené. Goji dále obsahují 19 aminokyselin (z toho 8 esenciálních), obrovské množství minerálních látek a stopových prvků. Najdeme v nich železo, zinek, měď, vápník, fosfor, selen a germanium. Plody Goji Berry jsou také skvělým antioxidantem, zdrojem beta-karotenu, luteinu a vitamínu C. Plody jsou účinným prostředkem pro boj s bakteriemi, plísněmi a mají protizánětlivý účinek. Jsou vhodné i ke snížení cholesterolu či léčbě sexuální impotence. Dále mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Příznivé účinky zaznamenávají také diabetici, lidé trpící závratí, bolestí v kříži či ženy s potížemi při menopauze.
Využití v kuchyni:
Plody kustovnice můžete konzumovat samotné nebo si je můžete přidat do svého oblíbeného čaje, jogurtu, kaše či dezertu. Goji můžete přidat třeba i k pečenému kuřeti.
Připravte si goji smoothie!
Potřebujete:
- 1 banán
- lžičku goji
- hrnek mléka
- oblíbené bobuloviny
- med na dochucení
Všechny ingredience dohladka rozmixujte a vynikající smoothie plné vitamínů je na světě.
KEFÍR
Kefír je kvašený mléčný nápoj, který se připravuje působením kefírových zrn v mléce – kvašením. Kefírové zrno je kombinací bakterií a kvasinek s bílkovinami, tuky a cukry. Tím, že se v mléku rychle množí a metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, dodávají kefíru nakyslou chuť a konzistenci podobnou řídkému jogurtu. Pokud si kefír vyrobíte sami doma, bude mít až 10x více prospěšných bakterií než kefír z obchodu.
Vlastnosti:
Kefír obsahuje vápník a probiotika, která jsou skvělá pro zlepšení rovnováhy střevní mikroflóry. Kefír tak podporuje imunitu a samotné zažívání. Jeho konzumace pomáhá regulovat krevní tlak a hladinu krevního cukru. Tím má příznivý vliv i na srdce a krevní oběh. Velkou výhodou je i to, že ho mohou pít i lidé, kteří trpí intolerancí laktózy. Bakterie totiž přeměňují mléčné cukry na mléčnou kyselinu.
Mezi další benefity kefíru patří příznivý vliv na zdraví pokožky a vlasů, pomáhá léčit ekzémy a také uvolňuje svalové napětí.
Využití v kuchyni:
Kefír je vhodný nejen k pití, ale i k přípravě různých koláčů, bábovek či lívanců. Z mé vlastní zkušenosti mohu doporučit například zdravou alternativu čokoládových muffinů, které jsou díky kefíru vláčné a nadýchané.
Postup je stejný jako u klasických muffinů.
Muffiny s kefírem
Potřebujete:
- 220 g žitné mouky
- 100 g třtinového cukru
- 130 ml oleje
- 170 ml kefíru
- 2 ks vajec
- 2 lžíce kakaa
- 100 g hořké čokolády
-
2 lžičky prášku do pečiva
KAKAOVÉ BOBY – ,,pokrm bohů‘‘
Nejzdravější formou čokolády jsou nepražené kakaové boby, což jsou sušené plody kakaovníku. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek, které jsou nejlépe zachovány právě při zpracování bez pražení. Výhody kakaa jsou nespočetné.
Vlastnosti:
Kakaové boby jsou jednou z nejsilněji antioxidačně působících plodin na světě. Jsou dobrým zdrojem hořčíku, podporujícího nervovou soustavu, a síry, která zlepšuje vzhled kůže a vlasů. Dále obsahují ,chrom, železo, mangan a měď. Kakaové boby jsou také považovány za nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu. Díky flavonoidům eliminuje kakao také onemocnění srdce tím, že snižuje krevní tlak a zvyšuje pružnost cév.
Využití v kuchyni:
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že kakaové boby jsou zprvu dosti hořké, ale po konzumaci pár kousků si na jejich nahořklou chuť zvyknete. Konzumují se samotné například ke kávě, můžete s nimi ozdobit dezerty nebo je rozemlít na prášek a připravit si lahodný kakaový nápoj.
CHIA SEMÍNKA
Chia semínka pochází z jihoamerických zemí. Jedná se o plody šalvěje hispánské. Tato semínka jsou podobná máku, jen mají hnědou nebo bílou barvu v závislosti na tom, ze které odrůdy této rostliny pocházejí. Sám název této plodiny nám napovídá o jejich blahodárných účincích. Chia totiž znamená v překladu „síla“.
Chia semínka jsou velmi silným antioxidantem, jsou vydatným zdrojem hořčíku, fosforu, zinku, draslíku, vápníku a železa. Dále obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B9, B12. Jedním z hlavních přínosů těchto semínek je vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které snižují hladinu „zlého“ trans-cholesterolu.
Chia mají díky svému složení protizánětlivý účinek, blahodárně působí na srdce a cévy, zlepšují hojivost ran a jsou dokonce prevencí vzniku Alzheimerovy choroby. Díky antioxidačním účinkům zpomalují proces stárnutí, posilují imunitu, přispívají k menší lámavosti a větší pružnosti vlasů a nehtů. Semínka jsou výborným zdrojem energie. Jejich konzumace je vhodná zejména pro sportovce. Díky vysokému obsahu bílkovin totiž přispívají k udržení a růstu svalové hmoty a také zrychlují regeneraci svalů po zátěži. Semínka jsou skvělým pomocníkem pro zdravé hubnutí.
Využití v kuchyni:
Chia jsou specifická zejména tím, že po jejich zalití vodou vytvoří gel, který je vynikající nejen pro všechny, kteří se snaží zhubnout, ale také pro sportovce, malé děti či těhotné a kojící ženy. Chia semínka mají v kuchyni všestranné využití, protože sama o sobě nemají žádnou výraznou chuť, a můžete je tak přidat téměř do čehokoliv. Já je přidávám například do sušenek, koláčů, jogurtu či pudinku.
Tip:
Chia semínka mají opravdu nespočet různých využití. Přidat je můžete i do masových kuliček, banánového chleba, na pizzu nebo použít i do zálivky na salát.