Chilli papričky
Chilli papričky obsahují látku kapsaicin, nikde jinde jí v přírodě nenajdete. Tato látka vyvolává pálení všeho, s čím přijde do kontaktu. Zahřeje, rozproudí krev a vyplaví endorfiny. Likviduje viry, bakterie. Pálivost chilli papriček se neztratí ani dušením, pečením. Když to přeženete s konzumací, nezapíjejte vodou, ale mlékem nebo smetanou. Kapsaicin se používá i do náplastí proti bolesti páteře, prohřívá ji, prokrvuje, dále do mastí, například při bolestech pohybového aparátu. Dokáží naředit krev podobně jako aspirin, a to bez vedlejších účinků. V ústech pálí, po těle hřejí. Vyhnout by se jim měli lidé s přecitlivělým žaludkem a s problémy s žaludečními vředy.
Působí díky svému velkému množství C na obranyschopnost organismu, zlepšují náladu, zlepšují metabolismus a tím přispívají k hubnutí, povzbuzují chuť k jídlu, mají pozitivní vliv na naše srdce, dokážou likvidovat i buňky, které způsobují rakovinné bujení. Omezují vznik krevních sraženin, snižují chuť na sladké a tučné potraviny, snižují cholesterol, regulují hladinu cukru v jídle, pomáhají při nachlazení, rýmě, čistí tělo od hlenů, prospívají našemu trávení.
Obsahují látky prospěšné pro naše zdraví, tou je kapsaicin, rozpouští se v mléku nebo v kořalce, a vitamín C, B.
Recepty
Chilli omáčka
Používáme, kam uznáme za vhodné, i na chleba. Chilli papričky, česnek, sůl, trochu octa, trochu olivového oleje. Vše rozmixujeme na hustou pastu.
Chilli oleje, octy
Do skleniček s uzavíratelným hrdlem nalijeme kvalitní olej nebo ocet, vložíme pár chilli papriček a necháme na tmavém místě. Používejte všude tam, kde potřebujete zálivku.
Fíkový nebo kaki džem s chilli
Rozmixujeme fíky nebo kaki, přidáme šťávu z citronu, chilli papričku a vše pomalu vaříme do zhoustnutí. Kdo potřebuje, tak si přidá cukr. Dáme do skleniček a otočíme dnem vzhůru. Velmi dobrá je i rajčatová marmeláda.
Chilli horká čokoláda
Rozpustíme si čokoládu v kokosovém mléce nebo místo čokolády použijeme kvalitní kakao nebo karob. Vše rozmixujeme s banánem a přidáme trošku sušeného chilli.
Palačinky plněné s fazolovou pastou s chilli
Připravte si konzervované nebo uvařené fazole, přidejte cibulku, česnek, sůl a chilli. Vše rozmixujte na hrubší pastu. Na připravené slané palačinky si poskládáme čerstvý zelený salát nebo lístky čerstvého špenátu, navrstvíme pastu a zabalíme. Podáváme.