Bulgur
Bulgur je surovinou, kterou stále mnoho lidí nezná. Je přitom dosti možné, že jste se s ním už někde na talíři setkali, aniž byste věděli, že se jedná o bulgur. A co to vlastně bulgur je, jak se připravuje a jak prospívá našemu organismu?
Co je bulgur?
Možná vás to překvapí, ale bulgur je v podstatě celozrnná pšenice, která se naláme na menší kousky a předvaří. Velkou výhodou bulguru je, že je velmi dobře stravitelný a má výživnou hodnotu. Je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů, a to především vitamínu A, i minerálních látek jako fosfor, železo nebo hořčík. Vzhledem k tomu, že má bulgur velmi nízký obsah tuku, je vhodný i při různých dietách. Zajímavostí je, že díky svému složení rovněž snižuje chuť na sladké a tlumí pocit hladu.
Proč jíst bulgur?
Vláknina obsažená v bulguru napomáhá ke správné činnosti střev a celé trávicí soustavy. Mezi účinky bulguru patří například, že pomáhá zklidňovat nervový systém a detoxikovat tlusté střevo. Je vhodný i pro děti, neboť nezpůsobuje nepříjemné nadýmání. Bulgur je skvělým pomocníkem i na podpoření a zrychlení činnosti metabolismu a pravidelné vyprazdňování. Bulgur ocení i diabetici, kterým pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi.
Jak bulgur konzumovat?
Bulgur se dá připravit jako příloha, ale v podstatě může nahradit rýži. Kromě toho jej můžete přidávat do salátů, polévek či si z něj připravit rizoto. Pokud vás účinky bulguru zaujaly, můžete si zkusit připravit některý z receptů, kterých existuje nepřeberné množství, ať už s masem, nebo ve vegetariánské či veganské verzi.
Bulgur dnes můžete zakoupit téměř v každém větším obchodě nebo v obchodě se zdravou výživou.
Rizoto z bulguru a špenátu
Suroviny:
listy špenátu
bulgur
cibule
česnek
lžička olej
sůl
Postup:
Uvaříme bulgur dle návodu na obalu. Na pánvi s nepřilnavým povrchem na oleji zpěníme cibulku, přidáme najemno nakrájený špenát a utřený česnek. Restujte, dokud špenát "nezvadne". Poté přidáme bulgur, promícháme a osolíme dle chuti.
Rajčata zapečená s bulgurem a nivou
Suroviny:
rajčata
bulgur
čočka
niva
žlutá paprika
červená cibule
čerstvé bylinky
Postup:
Čočku a bulgur uvařte dle návodu na obalu, rajčata vydlabejte. Na pánvi s nepřilnavým povrchem nechte osmahnout cibuli a papriku, poté vmíchejte bulgur, nivu, čočku a nakonec bylinky. Směsí naplňte připravená rajčata a nechte zapéct po dobu přibližně 15 minut při teplotě 180 °C. Zapečená rajčata můžete podávat jako předkrm, chutné a zdravé občerstvení pro návštěvy nebo lehkou večeři.
Nádobí s nepřilnavým povrchem Eaziglide Neverstick