Broskev
Šťavnaté a chuťově vynikající ovoce, někdy svým tvarem připomíná srdce. Je ideální na zahnání pocitu žízně, zkrášlí nám i pleť ve formě masky. Jádra z broskví se lisují, vyrábí se z nich vynikající olej. Enzymy broskví fungují jak zevnitř tak i zvenku. Rozlišujeme broskve, které jsou jemně ochmýřené a nektarinky, které jsou pevné, čisté. Broskve fungují velmi dobře pro celé naše tělo, čistí, uvolňují zácpu a působí močopudně, posilují mozek, cévy, působí proti astmatu. Dovedou zlepšit náladu, uklidnit nervy.
Obsahují vitamíny A, C, E, vitamíny skupiny B – B1, B2, B6 a niacin, jsou důležité pro srdce, minerály a stopové prvky – draslík a hořčík. Obsahují rozpustnou vlákninu, která funguje v těle jako změkčovací složka. Rozpouští staré usazeniny. Upevňují vazivové tkáně, optimalizují hladinu hormonů. Mají podobné vlastnosti i využití jako meruňky.
Recepty
Broskve nebo nektarinky v karamelu
Broskve nebo nektarinky nakrájíme na kostičky a přelijeme karamelem či čokoládou, přelít můžeme i pudinkem, který připravuji z kokosového mléka. Karamel připravujeme na pánvi, na kterou nasypeme cukr, já dávám třtinový, poté podlijeme troškou vody a necháme projít varem do zhoustnutí. Přidáme trošku másla a šlehačky, znovu necháme zhoustnout.
Pohankové palačinky s broskvemi
Tyto palačinky jsou bez lepku, mléka, vajec, vůbec se nepřipalují a jsou úžasné.
Budete potřebovat 350g pohankové mouky, 1 lžičku mleté skořice, špetku soli. Přiléváme vodu a vše smícháme do palačinkové konzistence. Potom na pánev dáme trošku oleje, lépe kokosový. Pečeme jako klasické palačinky, trvají sice trošku déle, ale vyplatí se. Potom si je plníme, jak potřebujeme. Dáváme broskve, které nakrájíme na kostičky a zabalíme do teplých palačinek. Poléváme medem nebo javorovým sirupem.
Broskvový ledový čaj
Broskve nakrájíme a zalijeme horkou vodu, necháme vylouhovat klidně přes noc a potom přecedíme přes plátýnko. Osladíme dle chuti a dáme vychladit. Podáváme s ledem a ozdobené mátou. Můžete k broskvím přidat i kvalitní černý čaj a nechat ho vylouhovat s broskvemi. Úžasně osvěžující.
Ovocná miska s čokoládou
Nakrájené broskve, nektarinky, meruňky, ananas, hroznové víno pokapeme citronovou šťávou, ozdobíme čerstvou mátou nebo meduňkou, vše pokapeme „živou čokoládou“. Živá čokoláda – rozpustíme kokosový olej, přidáme kakaové máslo a nepražený karob (koupíme v prodejnách se zdravou výživou).