Bazalka pravá - tradiční koření do kuchyně i jako léčivka
Bazalka je tradiční koření, které se používá především v italské kuchyni. Bazalka je jednoletá stálezelená bylinka a průměrně dorůstá výšky 20 až 60 cm Její charakteristickou vlastností je éterická nasládlá, ale štiplavá vůně, bazalka má také lékařské využití.
Využití bazalky
Bazalku známe z pizzy, pesta, salátů, polévek, ryb a podobně, ale je možné použít také bazalkový olej a čaj. Silný odvar z bazalky se používá zevně k omývání hnisavých a těžce se hojících ran. Můžeme ji přidávat také do koupelí pro celkové osvěžení a uklidnění.
Bazalka a její léčivé účinky
- uštknutí hadem
- uštknutí štírem
- svalové křeče
- křeče trávicího traktu
- kašel
- nemoci průdušek, bronchů
- podpora tvorby mateřského mléka, laktace
- nadýmání, plynatost
- tuberkulóza
- nízký tlak krve
- osvěžuje, uklidňuje
Bazalkový čaj
Jednu zarovnanou polévkovou lžíci bazalky zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme přikryté vylouhovat asi 15 minut. Scedíme a pijeme 2-3krát denně, vždy 20-25 minut před jídlem.
Pěstování Bazalky pravé
Bazalka je nenáročná na pěstování. Daří se jí na teplém, slunném místě. Semena vyséváme začátkem března do pařeniště, nebo za okno do květináče. Na zahradu přesazujeme v květnu. Můžeme ji pěstovat i v květináči za oknem, kde se bazalce taky daří.
Víte, že...?
- Již ve starověkém Řecku ji používali k léčení při uštknutí hadem nebo štírem.
- Ve starém Římě se stala tak oblíbenou, že se jí připisovaly až zázračné mystické vlastnosti.
- Ve volné přírodě u nás bazalka neroste.
- Její vůně odpuzuje mouchy.