Angrešt
Angrešt byl původně divoký keř, až po přesazení do výživné půdy dostal svou typickou chuť. Kdo miluje angrešt, dobře dělá. Je velkým favoritem pro lidi, kteří chtějí zhubnout, obsahuje totiž hodně vlákniny a má málo kalorií. Úžasný je také pro použití jako pleťová maska. Nic složitého na tom není, stačí jen rozmixovat nebo rozmačkat a nanést na pleť. Je to angreštový peeling. Jinak je samozřejmě nepostradatelný pro výrobu marmelád, džemů, kompotů, rosolovitých dezertů, vína. Lze ho kandovat, dělají se z něj povidla, šťávy. Přidává se k ovoci, které neželíruje, například k jahodám. Výborný je jako mošt.
Co od angreštu můžeme očekávat, jsou účinky odtučňovací, pročisťující. Pomáhá při detoxikaci organismu, povzbuzuje chuť k jídlu. Má močopudný a projímavý efekt. Vhodné je angrešt konzumovat při nechutenství, podporuje trávení, při zánětech ústní dutiny a bolestech v krku, při nemocech jater a žlučníku, při zácpě, kloubním onemocnění, vhodný pro lidi, kteří trpí revmatismem, ale i pro ty, co mají plicní obtíže. Malá bobule s velkými účinky.
Z lístků si můžeme připravit lahodný čaj, který má protizánětlivé účinky a zklidňuje organismus.
Angrešt má vysoký obsah kyseliny citronové, jablečné, šťavelové, vinné. Velké množství vitamínu C, E, B, budeme mít po něm krásné vlasy a silné srdce. Z minerálů draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, křemík pro naši pevnost cév. Zbavuje tělo těžkých kovů.
Recepty
Nejlepší je jíst ovoce co nejvíce, když právě roste a jíst ho v syrovém stavu. Ale i potom si je možné nějakou mlsku udělat. Vždy ho jezte, jen když je zralý, jinak může být toxický.
Angreštová šťáva
Vylisujeme nebo odšťavníme angrešt, osladíme dle chuti a pijeme buď ředěnou, nebo neředěnou šťávu. Když ji nezředíme a trošku převaříme s větším množstvím cukru do zhoustnutí, můžeme tam přidat i jen pár rozmačkaných plodů, dostaneme úžasnou marmeládu nebo přeliv na puding, rýžový nákyp, palačinky.
Angreštová marmeláda s ananasem nebo s rakytníkem
Angrešt umeleme na mlýnku na ovoce, ale můžeme i rozmixovat. Přidáme na kostičky nakrájený ananas nebo rakytník. Kdo chce, přidá cukr dle chuti a vaříme do zhoustnutí. Plníme do čistých hezkých skleniček. Horké pokládáme víčkem dolů.
Angreštový krém
Angrešt rozmixujeme a lehce povaříme, osladíme dle chuti. Dáme do mističek a na druhou část, aby to bylo hezky barevné, dáme řecký jogurt nebo zakysanou smetanu. Sladíme medem.